Hétfő

Elkezdődött a 30. jubileumi Szent Imre-hét. A jubileumra való tekintettel ezen a héten 30 perces órákat tartunk és a tanítás további részében projektjellegű oktatással töltik a napot a gyerekek. 

Az alsó tagozatos diákok középkori játszóházban tesztelték talpraesettségüket, ügyességüket. Vaddisznóra vadásztak, pulit „sétáltattak”, „Tűzd fel a szamár farkát” játékot játszottak és mindemellett nagyon jól érezték magukat. A 3. évfolyamosok Szent Imre életét ismerhették meg QR kódos kereséssel. Összegyűjtötték a történetéhez tartozó kulcsszavakat, majd közösen megbeszélték Szent Imre életét. 

Felső tagozaton is széles volt a mai programkínálat.

Játszottak élő Cludo játékot (ismerős szereplőkkel). A Ránki György Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai segítségével táncházon vehettek részt. Az aluában közösen óriásképet alkothattak. Az MVM jóvoltából „Magical physics” fizikai előadáson vettek részt a 7-8. évfolyamos diákjaink. Iskolatörténeti nyomozásban is részt vehettek diákjaink, ahol különféle feladványokra kellett megtalálniuk a válaszokat az iskola épületében és udvarán. Természettudományos játszóházba is ellátogathattak növendékeink. Törhették a fejüket és kitalálhatták, hogy kollégáink hogyan néztek ki gyermekként. Természetesen a high-tech suli keretében tervezhettek és nyomtathattak 3d-ben is, akik azt a programot választották. 

A mai csak az első nap volt…a hét további része is élményekben gazdag lesz, ebben biztosak vagyunk. 

Köszönjük kollégáink lelkesedését és munkáját! 

Kedd

Iskolánk 30 éves jubileumát ünnepeltük ma. Köszönjük fenntartónknak a Székesfehérvári Egyházmegyének, Excellenciás és Főtisztelendő Spányi Antal Megyéspüspök Úrnak, hogy gazdasági, szakmai és lelki értelemben is atyai gondoskodással viseltet iskolánk felé. 

Közel 50 évet kellett várni arra, hogy 1993. szeptember 1-jén újra elinduljon a katolikus oktatás Ráckevén. A rendszerváltás után is sok esetben még nagy nehézségek árán lehetett alapítani vagy újraalapítani egyházi iskolákat Magyarországon. A Jóisten lehetőséget és erőt adott ehhez az akkori plébános atyának és az alapító igazgató asszonynak, nevezetesen Főtisztelendő Breznia Károly atyának és Gózonyné Szekeres Ildikónak. Hittek és bíztak az Isteni gondviselésben, így reménykedve vágtak bele a keresztény értékrend mentén történő nevelő, oktató munkába. Akkor még Ráckevei Katolikus Iskola néven működött az intézmény, majd az alapító osztály ballagása évében, mikor már megfelelő gyökereket növesztett az iskola a helyi oktatási környezetben, nevezték el Szent Imre Katolikus Általános Iskolának 2001. november 5-én. 

Az ünnepségen jelen volt és megosztotta ünnepi gondolatait Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Dr. Balatoni Katalin a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára, Pánczél Károly országgyűlési képviselő úr.

Színvonalas előadás keretében emlékeztek meg az 5. b osztály tanulói Szent István intelmeiről Imre hercegnek. Joseph Haydn Sonatajának részletét zongorán adta elő Kovács Iván 8.a osztályos tanuló. A Tied a dicsőség című dicsőítő dallal köszönték meg iskolánk diákjai és pedagógusai az elmúlt 30 év gondviselését. Racskó Ágnes és Puja Dóra 6. évfolyamos tanulóink énekelte, Tóth Bálint tanár úr zongorán-, Hegedűs Luca tanárnő csellón kísért.

A közös éneklést követően Tóth Bálint tanár úr Szólsz hozzánk című saját szerzeményét hallgathattuk meg.

Az ünnepséget hálaadó szentmise követte, melyet Excellenciás és Főtisztelendő Spányi Antal Megyéspüspök Úr celebrált. Koncelebrált Főtisztelendő Hajdú Ferenc általános helynök, nagyprépos, apostoli protonotárius, Dózsa István c. kanonok, egyházmegyei vagyonkezelő, valamint Főtisztelendő Dr. Kallós Péter püspöki biztos.

Az ünnepséget megtisztelték jelenlétükkel iskolánk volt igazgatói, Gózonyné Szekeres Ildikó, Levendovszky Tihamérné, Fazekas Rozália és Németh László Gábor. 

Velünk ünnepeltek a Székesfehérvári Egyházmegye intézményeinek vezetői, Nagytiszteletű Kálmán Béla református lelkipásztor, Vereczkei Zoltán polgármester úr, a ráckevei intézmények vezetői, a János Vitéz Alapítvány kuratóriuma és Kuruczné Ugarai Katalin SZMK elnök.

Köszönjük, hogy együtt ünnepelhettünk!

Fotók: Kovács Helga

Szerda

Szerdán a harmadik nappal folytatódott a Szent Imre-hét programsorozata. 

Az alsó tagozatos diákok iskolánkról néztek meg videókat, majd régi képeinkből készült memóriajátékot játszottak és puzzle-t raktak ki. Kiszínezték a balatonalmádi Szent Imre templom oltárképét. Keresztrejtvényt oldottak meg, majd a liliom jelentéséről beszélgettek. Ismét sok új dolgot tanultak iskolánk történetéről. 

Felső tagozatos növendékeink még a szünet előtt elkészítették a mai és a holnapi „órarendjüket”, ami alapján a következő programok közül választhattak:

 1. Szablyás harc,
 2. Íjászat,
 3. Rovásírás előadás,
 4. Rovásírás – karkötő készítése,
 5. Fafaragás,
 6. Kosárfonás,
 7. Kavicsfestés,
 8. Kalocsai festés,
 9. Középkori erőpróbák.

A képek alapján ma is nagyon jól érezték magukat növendékeink és sok új információval, élménnyel gazdagodtak. 

Köszönjük vendég előadóinknak és kollégáinknak a segítséget! 

Holnap újabb izgalmas „órák” várnak a gyerekekre!

Csütörtök

Csütörtökön is az első négy tanórát tartottuk meg, melyek 30 percesek voltak és utána következett ma is a diákok által összeállított órarend szerinti oktatás. 

Az 1-2. évfolyamos diákok ma élő társasjátékot játszottak, melynek témája Szent Imre herceg élete volt. A 3-4. évfolyamos gyerekek hagyományos, erre a célra készült társasjátékkal ismerkedtek meg szintén Szent Imre herceg életével. 

Felső tagozatos növendékeink a következő programok közül választhattak a mai napon:

 1. Gyöngyfűzés, gyöngyékszer készítés,
 2. Székkötés,
 3. Gombkép készítése,
 4. Rovásírás – karkötő készítése,
 5. Bőrözés,
 6. Horgolás,
 7. Kavicsfestés,
 8. Kalocsai festés,
 9. Középkori erőpróbák.

Ma is igazán izgalmas napunk volt! 

Köszönjük vendég előadóinknak és kollégáinknak a segítséget! 

Péntek

Pénteken lezártuk iskolánk Szent Imre-hetét! A gyerekek sok izgalmas és érdekes programon vettek részt. 

Ami még a mai napra maradt a felső tagozatnak:

 • Kitöltötték az iskolatörténeti online feladatlapot.
 • Az „a” évfolyam párbajozott a „b” évfolyammal, de nem is akárhogyan – számháború volt az iskola teljes épületében. 

Még a hét elején feldíszítettük az iskolát a gyerekek által készített liliomokkal, ami szintén egy kihívás volt – akik szerettek volna készíthettek bármilyen technikával 30 db liliomot. Gyönyörű alkotások születtek, melyek iskolánk díszei lettek 

Végül minden diákunk és kollégának jutott egy kis szelet a „Szentimrés” családi tortából. 

Köszönjük kollégáinknak, akik mindent megtettek, hogy a gyerekek ennyi élménnyel gazdagodjanak! Köszönjük külsős előadóinknak – Bajvívó Magyarok, Horgolászok (Kurucz Balázsné, Kevei Margit, Nagyné Szűcs Szilvia, Almási Elekné), MVM gördülő energia, Dr. Szijjártóné Horváth Margit, Nemes Ferenc, Tóth Róbert, Kissné Szauter Xénioa, Pálmai-Takács Tímea –, hogy színesítették programjainkat.

Méltó és ünnepélyes héten vagyunk túl! Ápoltuk és erősítettük a „Szentimrés” lelket!