határtalanul
2019

Elek apó meséi – székelyföldi legendák nyomában

Utazás időpontja: 2019.05.24-28.

Május 24-28 között a Határtalanul program keretében iskolánk hetedikes tanulóival egy erdélyi tanulmányi kiránduláson vettünk részt.

Utazásunk első állomása Nagyvárad volt, ahol megtekintettük a székesegyházat és a belvárost. A palotát és az egész barokk városnegyedet a 18. századi Európa egyik leghíresebb építésze, a bécsi Franz Anton Hillebrandt tervezte, aki számos ausztriai és magyarországi (Budavári Palota, pozsonyi vár átépítése) palota és nem utolsósorban a nagyváradi Kanonok-sor alkotója is. A. J. Neumann mérnök vezette a hatalmas építkezést. A néphit úgy tartja, hogy az épületnek 365 külső ablaka az év napjaira emlékeztet, de valójában csak 282 van. Három szintjén összesen 90 szoba és három díszterem található.

Második nap reggelén Erdély legnevezetesebb természeti látnivalójához, a több száz méteres sziklafalak közt kanyargó Békás-szorosba vezetett az utunk, majd a szoros bejárata előtti, legendákkal övezett, hegyomlás által keletkezett Gyilkos-tónál tettünk sétát. A Gyilkos-tónál meghallgattuk a diákok által otthon gyűjtött ide vonatkozó legendákat. Délután gyergyószárhegyi Güdüctelepre látogattunk, ahol a diákjainknak házi finomságokat szolgáltak fel.

A 3. nap reggelén koszorút helyezünk el a madéfalvi veszedelem emlékművénél, majd a csíksomlyói kegytemplomban, a székelyek és magyarok által évszázadok óta felkeresett búcsújáró helyén megtekintettük  Mária szobrát.
Délután pedig, Erdély egyik legkiválóbb, szívet-lelket gyönyörködtető, kívül-belül meseszép, interaktív múzeumába, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumba látogattunk, ahol bepillantást nyertünk a székelység tradicionális életébe és a székely nép történelmébe.
Innen Alsócsernátonba utaztunk. Látogatást tettünk Székelyföld leggazdagabb skanzenjében, a Hauszman Pál Múzeumban. A nagy kapun belépve az udvarra, mindenki megtorpant egy pillanatra, hiszen szeme elé tárult egy gyönyörű park, közepén a nemesi udvarházzal, kúriával, tőle jobbra a szabadtéri múzeum, beépített, eredeti bútorzatú székely házakkal.

4. nap – Látogatás Gidófalván a Czetz János Általános Iskolában, ahol diákjaink izgalmas focimeccset játszhattak a helyiekkel és tanáraink is találkozhattak a helyi tanítókkal, tanárokkal. Nagyon kedves vendéglátásban volt részünk, üdítővel és kürtöskaláccsal vártak.  Délután meglátogattuk Benedek Elek szülőházát, a Benedek-kúriát, ahol Benedek Elek dédunokája mesélt nekünk.
Mese és bábkiállítást néztünk meg Kisbaconban, majd magunk sütöttük meg faszénen a tízóraira elfogyasztandó kürtőskalácsokat. Ezután, Erdővidék leggazdagabb tájházát tekintettük meg, és egy 200 éves vízimalmot.
Ebéd után, Vargyason Sütő István fafaragó és bútorfestő portáját kerestük fel. A festett bútor a XVII. század végére válik általánossá a Székelyföld legtöbb vidékén. Addig csak sima, vagy egyszerűen faragott bútorokat készítettek kemény fából. Ezek a díszítések hornyolókéssel vagy bicskával készültek, motívumaik valószínűleg a pogány korig vezethetők vissza.
Innen Székelyudvarhelyre, majd Székelyszentlélekre utaztunk a szállásra.

5. nap Farkaslaka – Tamási Áron 2 cserfa között lévő, Szervátiusz Jenő által faragott gránittömbbel jelzett sírjánál a legnagyobb székely népi íróra emlékeztünk.
Korond főutcáján, a kirakodóvásárban megnéztük, hogy milyen termékeket árusítanak, majd ismét egy rövid királyhágói pihenő után hazafelé vettük utunkat.

Június 3-án pedig, a Nemzeti Összetartozás Napjára emlékezve, iskolánk aulájában a kiránduláson részt vett tanulók beszámolót tartottak azokról az élményekről, amelyekben részük volt ezen a csodálatos utazáson.