Februári egyházi ünnepeink

Az elmúlt két hétben több jeles egyházi ünnep is volt. Bodorné Kurucz Mariann hittanórán az alsó tagozatosokkal ismertette meg játékos, kreatív formában ezen ünnepek jelentését.
Gyertyaszentelő Boldogasszony – Urunk bemutatásának ünnepe
„Szűz Mária negyven nappal Jézus születése után bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. A jelen lévő idős Simeon Jézust a nemzetek megvilágosítására szolgáló világosságnak nevezte. Innen ered az egyik legrégebbi szentelmény a szentelt gyertya, és a gyertyaszentelés szokása is. Így a szentelt gyertya Jézus egyik legrégebbi jelképe.”

Szent Balázs napja, Balázs-áldás
„A hagyomány szerint örmény volt, a kisázsiai Szebaszté püspöke. Számos csodája ismeretes. Egy nap egy rémült anya kereste fel, mert fia a torkán akadt halszálkától fuldokolt. A szent megáldotta a fiút, és a szálkát eltávolította a torkából.”
„II. János Pál kezdeményezésére 1993-tól február 11. A BETEGEK VILÁGNAPJA. 1858-ban ezen a napon jelent meg a Szűzanya Soubirous Bernadett 14 éves francia lánynak Lourdes-ban, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. E helyen 1864-ben templomot építettek, amelynek IX. Pius pápa bazilika címet és előjogokat adományozott. Az 1. osztályosok elkészítették hittan órán a Lourdes barlangját.”