Szent Balázs áldás

Február 2-án közös iskolamisén vettünk részt. Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén arra emlékezünk, hogy Szűz Mária, negyven nappal Jézus születése után, bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. 
Az iskolamise zárásaként dr. Kallós Péter püspöki biztos atya Balázs-áldásban részesítette iskolánk közösségét.

„Szent Balázs a hagyomány szerint örmény volt, a kisázsiai Szebaszté püspöke. Számos csodája ismeretes. Egy nap egy rémült anya kereste fel, mert fia a torkán akadt halszálkától fuldokolt. A szent megáldotta a fiút, és a szálkát eltávolította a torkából.”

Süveges Gergő előadása

Újabb közösségépítő rendezvény zajlott le iskolánkban! Süveges Gergő fantasztikus Apakulcs című előadását nézhette meg az iskola szülői közössége. 

A részvétel ingyenes volt, ezzel is elősegítve, hogy aki szeretne, részt tudjon venni az eseményen. 

Köszönjük Gergőnek az érdekes előadást, a résztvevőknek a megjelenést! Folytatás következik….

Kirándulások

Az elmúlt hétvégén ismét túrázni járt iskolánk „túracsapata”. Radácsi Zsuzsanna tanárnő rövid beszámolóját olvashatják: „Szombaton a “budaörsi kopárok” területét jártuk be. Megnéztük a Kő-hegyi kápolnát és az egykori repülőteret a Farkas-hegyen. A 8 km-es túrát számháborúval zártuk.” Köszönjük a tanárnő szervező és lebonyolító munkáját. Köszönjük Tóth Hajnalka tanárnő segítségét! 

Az elmúlt héten a 7. a és a 8. a osztály Csepelen járt korcsolyázni. Köszönjük Pelyvásné Fodor Lívia és Radácsi Zsuzsanna tanárnő szervező munkáját, valamint Tóth Erika tanárnőnek, hogy segített elkisérni a csapatot.

Szombaton ismét kirándulhattak Növendéeink és családtagjaik. Pálinkás István vadőr vezetésével a Duna árterében túráztak és kutyákat sétáltattak. Sok érdekességet hallhattak a területen élő állatokról és a vadgazdálkodásról. Köszönjük Radácsi Zsuzsanna tanárnő szervezését és Tóth Hajnalka tanárnő segítségét!

Az 5. b osztály pedig Eplényben járt síelni a pénteki napon. Köszönjük Tóth Bálint tanár úr szervezését és Nagy Gabriella tanárnő kisérő munkáját.

Ölelés és pacsi hete

Újabb kihívást teljesítünk a héten, de ez most nem a teljesítményről szól! 

Az ölelés és a pacsi hete van, ahol közösségünk tagjai a piktogramok segítségével ölelést és/vagy pacsit kérnek a társuktól, tanáruktól!

Hiszen összetartozunk, egy közösség vagyunk!

Diákönkormányzat megalakulása

Régi hiányosságunkat számoltunk fel a mai nappal!

Először alakult meg iskolánk diákönkormányzata. A 1,5 órás megbeszélés során sok pontot érintettünk. 
A gyerekek 4-8. évfolyamon osztályonként két főt delegálhatnak a DÖK-be.
A gyerekek a mindennapi életüket érintő igényeket és megoldandó feladatokat fogalmaztak meg. Nagyon komoly szinten érveltek és fogalmazták meg kérdéseiket, felvetéseket. Nagyon jó lesz velük ilyen szinten is közösen gondolkodni, dolgozni.
Biztos, hogy lesz iskolai újság, stúdiós/rádiós csoport. Lesznek havonta megjelenő programok a DÖK koordinálásával.
Remek és konstruktív délutánon vagyunk túl!

Köszönjük Besenyeiné Sallai Zsófia és Tóth Hajnalka mentorációs segítséget!

Farsang

Farsangunk idei témája alsó tagozaton a mese- és rajzfilmfigurák megjelenítése volt. Az osztályonkénti felvonulást játékos vetélkedő követte!

Köszönjük Csömörinè Sági Krisztina és Bognár Orsolya tanárnők szervező munkáját, alsós kollégáinknak pedig az aktív és vidám részvételt.

A felsős farsang az Oscar gála (filmek) témában zajlott.  Az Oscar-díjat nyerte:

Lány jelmez kategóriában Vagács Kitti, Grga Pitic jelmezével.

Fiú kategóriában Horváth Bence, Maszk jelmezével.

Gratulálunk!

Felsőben köszönjük Tóth Bálint, Simon Róbert és Morvai Cintia szervező munkáját.

First Lego League

A pénteki farsangi mulatság után szombat hajnalban egy maroknyi csapattal elindultunk az első First Lego League versenyünkre. 

A verseny most nem cél, hanem eszköz volt a gyerekek felkészülésében. Szeptember óta készültek erre a versenyre, amely nagyon jó hangulatban és komoly tapasztalatszerzéssel zárult. 

Külön öröm, hogy a csapat tagjai között két volt diákunk is megtalálható. Szűcs Vitéz és Kausitz Máté már középiskolás, de visszajár hozzánk és ők is aktív résztvevői a high tech szakkörünknek! Köszönjük a János vitéz Alapítvány támogatását. A héten kicsit pihen a csapat, hogy aztán megkezdje a felkészülést a WORLD ROBOT OLYMPIAD versenyére.

Beszámoló a versenyről:

Szombaton a Keve Droids részt vett a First Lego League versenyen! A csapat a délelőtt folyamán bemutatta a zsűrinek innovációs projektét, amely keretében a népligetben árválkodó planetárium épületének helyére tervezték meg az ország új, interaktív űr tematikájú múzeumát!

Ezután a robot futamok következtek, a futamok között pedig folyamatosan fejlesztették a programkódot, hogy minél több pontot szerezzenek. Az egész nap nagyon izgalmasan telt és büszkén jelentjük, hogy a Keve Droids nyerte el a versenyen a Feltörekvő díjat! 

Nagyon büszkék vagyunk a gyerekekre, hogy ilyen szépen helytálltak és egy olyan mezőnyben, ahol többen 4-5 versenyen is túl vannak, különdíjjat sikerült elhozniuk! A verseny után a gyerekek a Szpisják család jóvoltából jutalomképpen a McDonald’s-ban ebédeltek. Köszönjük Morvai Cintiának és Tóth Hajnalkának a felkészítést, Kókai Dávid igazgató úrnak a kíséretet! 

A csapat tagjai: Fórizs Emma, Racskó Ágnes, Sarkadi Lujza, Kelemen Dávid, Szűcs Vitéz, Kausitz Máté, Kálmán Pál, Szűcs Teó, Kovács Regő és Szpisják Márk.

Hamvazószerda

Hamvazószerda.

“A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz:

Vigyázzatok! Jótetteitekkel ne hivalkodjatok az emberek előtt, mert így a mennyei Atyától nem kaptok értük jutalmat. Amikor tehát alamizsnát osztasz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te adsz alamizsnát, ne tudja bal kezed, mit cselekszik a jobb kezed, hogy adományod rejtekben legyen, és akkor Atyád jutalmaz meg érte, aki lát téged a rejtekben is.

Amikor pedig imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek az emberek szeme láttára a zsinagógákban és az utcasarkokon állva imádkozni! Bizony mondom nektek, már meg is kapták jutalmukat. Amikor imádkozol, menj be a szobádba, és zárt ajtó mögött, a rejtekben imádkozzál Atyádhoz! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.

Amikor böjtöltök, ne legyetek mogorvák, mint a képmutatók! Keserű arcot mutatnak, hogy az emberek meglássák rajtuk a böjtölést. Bizony mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te böjtölsz, illatosítsd be hajadat és mosd meg arcodat, hogy az emberek ne vegyék észre böjtölésedet, csak Atyád, aki a rejtekben jelen van! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.”

Mt 6,1–6.16–18

Legelsősegély Alapítvány

Iskolánk 5.,7. és 8. évfolyamos tanulói részt vettek a Legelsősegély Alapítvány Alapszintű újraélesztési képzésén. A gyerekek 3 csoportban, 2×45 percben elméletben és gyakorlatban sajátíthatták el az alapvető segítségetadás folyamatát, amelyről igazolást is kapnak.

Fontos, hogy minél korábban felhívjuk a gyerekek figyelmét a segítségadás fontosságára és a módjára. Ne sétáljunk el egy bajbajutott mellett, úgy ahogy jelenleg a magyar lakosság 95%-a teszi. 

Köszönjük Andó Ilonának a Legelsősegély Alapítvány kuratóriumi elnökének, hogy lehetőséget biztosított Iskolánknak a programba való becsatlakozására. 

Folytatása következik.

Parasport napja

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) 2024-ben immáron hetedik alkalommal szervezi meg a Magyar Parasport Napját február 22-én.
A Magyar Parasport Napja alkalmából rendkívüli testnevelésórán vettek részt diákjaink. Csörgőlabdáztak, ülőröplabdáztak, akadálypályán vezették körbe társukat. 
Kis bepillantást nyertek növendékeink, hogy a fogyatékossággal élő emberek is tudnak, akarnak és szeretnek sportolni. 

Folytatása következik.

Olvasás hete

„Nagyobb csodát nem tudok elképzelni, mint hogy a fehér papíron a fekete betűk megelevenednek. Megindul a fejében a képzeletmozi. Az olvasás a legfontosabb.” (Csukás István)

Ezen a héten újabb kihívást teljesített iskolánk közössége. Az olvasás hete zajlott le az elmúlt napokban. A gyerekeknek hozniuk kellett egy általuk olvasott, szeretett könyvet. 
Amikor megszólalt az olvasásra felhívó dallam, elő kellett venni a könyvüket – bárhol voltak is – és 5-6 percet folyamatosan olvastak. 
Ennek eredményeként már több növendékünknél reggel, szünetekben és délután is fellelhető volt a könyvbe meredt tekintet. 

Természetesen folytatása következik…

Pecasuli

Weis András beszámolója:

A 2023/2024-es tanév első felében iskolánkban egy új szakköri foglalkozás vette kezdetét. A Ráckevei Horgász Egyesület, a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség (RDHSZ) és a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) támogatásával, megalakult a “Ráckevei Pecasuli”. 
Varga György és Weisz András oktatók igyekeztek a gyerekeknek minél több dolgot ismertetni a vízpart és környéke élővilágából, halaink ismeretéből és a horgász módszerekből.
Az elméleti órákat gyakorlati órák is színesítették, horogkötésekkel és vízparti horgászattal.
December hónapban a Pecasuli Mikulása is meglepett minket, mint ahogy a sok támogatói felajánlás különböző horgász csoportoktól.
Az idei évet egy MOHOSZ pályázat útján nyert kirándulással kezdtünk aminek úti célja a  FeHoVa volt. A Pecasuli diákjai vetélkedőn vettek részt és a jó eredményekért a jutalom mindenkinek járt :-). 

A tavaszi félévben is folytatjuk a Pecasulit sok érdekességgel, vízparti foglalkozással és meglepetésekkel :-). Kezdés: 2024.02.28. 15:30.